arch/ive/ief (2000 - 2005)

VERSLAG MUZIKALE OPTOCHT TEGEN GENETISCHE MANIPULATIE
by Babs en Karen Janssens Friday December 29, 2000 at 02:40 PM

Vandaag hielden tweehonderdvijftig jongeren van de JNM een feestelijke optocht door de Brusselse straten. Dansend op de ritmes van zelfgemaakte muziekinstrumenten trokken ze richting Europabio, de lobbyorganisatie van Europese biotechnologie bedrijven.

Vandaag hielden tweehonderdvijftig jongeren van de Jeugdbond Voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM) een feestelijke optocht door de Brusselse straten. Dansend op de ritmes van zelfgemaakte muziekinstrumenten trokken ze richting Europabio, de lobbyorganisatie van Europese biotechnologie bedrijven. Het zijn organisaties zoals Europabio die op een ondemocratische manier de beleidsmakers proberen beïnvloeden. Terwijl het grote publiek tegenstander is van genetische manipulatie.

De tocht startte aan het station van Etterbeek. Op het ritme van de samba band stapten de jongeren in veertig minuten naar Europabio. Daar onthulden ze - met een ironische knipoog - een standbeeld ter ere van de lobby-organisatie. Het cadeau sprak voor zich: een wereldbol geketend aan een gemanipuleerde tomaat. " Proficiat Europabio, doe zo voort. Keten de democratie, beheers de natuur en verover de aarde", zo beëindigden de jongeren hun toespraak cynisch.

De JNM kant zich tegen Genetische Manipulatie (GM) om een aantal redenen. Enerzijds houdt de techniek risico's in voor de consument en het leefmilieu. Wij ijveren dan ook voor de toepassing van het voorzorgsprincipe. Dit houdt in dat je wetenschappelijke innovaties niet commercialiseert zolang er geen zekerheid is omtrent de mogelijke gevaren voor mens en natuur. GM is ontwikkeld in laboratoria en het is niet duidelijk hoe Genetisch Gemanipuleerde Organismen (GGO's) zullen reageren in de natuur en in het menselijk lichaam.
Anderzijds versterkt GM de industrialisering van de landbouw en de monopolisering van de voedselvoorziening. Grootschalige industriële landbouw is niet te verzoenen met de principes van ecologische duurzaamheid en maakt de boeren afhankelijk van de grote agro-bedrijven. Zo wordt 70% van de graanhandel gecontroleerd door slechts zes multinationals.
Als bedrijven ook patenten kunnen nemen op gentech-gewassen, versterken ze nogmaals hun greep op de voedselhandel en op het Zuiden. JNM verzet zich tegen deze evolutie. De onafhankelijkheid van landbouwers in Noord en Zuid is een voorwaarde voor duurzame en eerlijke handel. Voedsel is een basisrecht, geen handelswaar. Biologische landbouw en eerlijke handel zijn voor JNM haalbare alternatieven

JNM vzw is een vereniging voor en door jongeren met interesse in natuur en milieu. De Jeugdbond voert al ruim een jaar campagne tegen GM van landbouwgewassen. De optocht werd georganiseerd in het kader van het jaarlijks congres van de JNM dat nog tot 30 december duurt.

Voor meer info kan u altijd bellen naar Pieter Jan Janssens: 0497 18 52 40
Videobeelden en actiefoto's zijn ook te bekijken op http://archive.indymedia.be