arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boek : Stop de grijze wolven
by han Tuesday December 12, 2000 at 09:52 PM

Zaterdag 09.12.2000 werd Cafer in Rotterdam vermoord door de Grijze Wolven. Voor velen is dit een onbekdne obscure organisatie. Het boek "Stop de grijze wolven" geeft zeer goed aan wie ze zijn, van waar ze komen, de verbanden en linken met de Turkse regering en het leger, .... Zeker nu Turkije wil toetreden tot Europa aan te raden.

 
Verbod op de Grijze Wolven nu !
Eind jaren zeventig ontstond in Nederland een discussie over een verbod van de Grijze Wolven. In die periode eiste een groot aantal organisaties in de Gemeente Utrecht een lokaal verbod van de Grijze Wolven naar aanleiding van intimidatie en geweld van Grijze Wolven tegen met name ongeorganiseerde linkse Turken, met als dieptepunt in 1979 de moord in Utrecht op Muzaffer Cavusoglu. In de oproep werd een beroep gedaan op alle democratische organisaties in Nederland zich in te zetten voor een verbod van de Grijze Wolven. Het betrof met name Utrechtse organisaties die deze oproep aan de overheid deden, maar ook enige landelijke organisaties sloten zich aan. (1) In andere steden werden soortgelijke initiatieven genomen. Het Utrechtse college wilde echter niet ingrijpen tegen de Grijze Wolven, omdat volgens haar pas iets kon worden ondernomen als bewezen was dat de Grijze Wolven de democratie ernstig bedreigden. Volgens de toenmalige burgemeester van Utrecht Vonhoff waren deze bewijzen er niet. (2)
Later werden er diverse oproepen gedaan aan de Nederlands regering om de Grijze Wolven te verbieden. De Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (Hollanda Türkiyeli Isçiler Birligi; HTIB) vroeg hier in 1980 om. Zij publiceerde toen een knipselmap, 'Dossier over Grijze Wolven' geheten, om aan te tonen dat er wel degelijk Grijze Wolven bestonden en dat deze ook in Nederland actief waren. Aanleiding voor de publicatie waren de uitspraken in 1979 van de toenmalige minister van Justitie De Ruiter, waaruit bleek dat hij niet geloofde dat de Grijze Wolven bestonden. (3) Het dossier werd door HTIB opgestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken Wiegel. Al deze oproepen hebben niet geleid tot een verbod van Grijze Wolven of mantelorganisaties van de MHP. Aanhangers van de MHP anticipeerden wel op deze kwestie door zich netter, dat wil zeggen meer aangepast aan de Nederlandse democratische traditie, te gaan presenteren. .

Alle middelen zijn er om ze te verbieden

De Nederlandse overheid staan diverse middelen ter beschikking om op te treden tegen discriminatoire, racistische en fascistische organisaties. Zo kan zij overgaan tot intrekking of het niet verlenen van subsidie, strafrechtelijke vervolging, verbodsbepaling of ontbinding van een criminele organisatie middels een civiele procedure. De inzet van deze middelen is mogelijk doordat overeenkomstig het Wetboek van Strafrecht het volgende is verboden: belediging van een groep mensen (Art. 137c), aanzetten tot discriminatie (Art. 137d), verspreiding van discriminerende uitlatingen (Art. 137e) en steunverlening bij discriminatie (Art. 137f). Daarnaast is er ook nog artikel 141 - openlijke geweldpleging - en artikel 140 - lidmaatschap van een verboden vereniging. Met deze wetsartikelen kunnen door de Nederlandse overheid in principe organisaties worden aangepakt die georganiseerd en structureel racistisch, fascistisch, crimineel of gewelddadig optreden. In het verleden zijn bijvoorbeeld de Nederlandse Volks Unie van Glimmerveen, het Jongeren Front Nederland, de Centrum Democraten en de Centrum Partij '86 al op deze wijze vervolgd èn veroordeeld.
Tegen Nederlandse racistische en anderszins discriminatoire organisaties is de Nederlandse overheid helaas al enigszins terughoudend, gezien het voortbestaan van deze organisaties en hun niet veranderde politiek, voor buitenlandse organisaties is dat nog sterker het geval.
 
HET BOEK:

Stop de Grijze Wolven/Turks Extreem rechts

Het hele boek in een zip-file
Dit boekwerk is ontstaan uit de noodzaak om actuele informatie over de Turkse extreem-nationalistische Grijze Wolven in Nederland te verstrekken. Toen wij van het bestaan van Grijze Wolven op de hoogte raakten, begonnen we, geprikkeld door nieuwsgierigheid over hun organisatie-structuur en hun manier van opereren, te zoeken naar informatie over hen. Al gauw kwamen we tot de ontdekking dat er sinds begin jaren '80 vrijwel niets meer verschenen was over de activiteiten van Grijze Wolven in Nederland.

We waren ons al snel bewust van het gevaar van een organisatie als deze. Een extreem-nationalistische beweging is per definitie intolerant jegens minderheden en door de controle op de Turkse gemeenschap belemmert zij (en andere conservatieve, regeringsgelieerde organisaties uit Turkije) integratie van deze groep in de Nederlandse samenleving. Door intimidatie, geweld en banden met de Turkse maffia hebben zij een behoorlijke greep gekregen op de Turkse gemeenschap in Nederland. De aantrekkingskracht van conservatieve Turkse stromingen op de Turkse gemeenschap is sowieso groot, mede door de achterstandspositie waarin vooral Turkse jongeren zich bevinden.

We hopen met dit boek niet alleen mensen bewust te maken van het gevaar van de Grijze Wolven, maar ook de relatieve rust te verstoren waarin zij, onder de subsidie-paraplu van de Nederlandse overheid, kunnen opereren. Veel mensen die beroepsmatig met Grijze Wolven in aanraking komen, zijn zich niet bewust van de verdekte manier van werken die Grijze Wolven zich na hun woelige begin in de vroege jaren '80 hebben aangemeten.

Wij willen alle personen en organisaties bedanken die aan de totstandkoming van dit boek hebben meegewerkt.

Comité 'Stop de Grijze Wolven'

Hoofdstuk 2: Achtergronden

Je kan het boek over de Grijze Wolven in het nederlands down-loaden op volgend adres: http://www.ozgurluk.org/boek/