arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitpers: nieuw novembernummer
by . Thursday November 02, 2000 at 01:27 PM

Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek Samenvatting novembernummer

Samenvatting Uitpers november 2000

Oorzaken Palestijnse onrust aanpakken (Paul Vanden Bavière)
Het bezoek van Likoed-leider Ariel Sharon aan de Tempelberg in Oost-Jeruzalem was niet de oorzaak van, wel de aanleiding tot de nieuwe Palestijnse intifada.
Verwonderlijk is deze uitbarsting niet. De oorzaak is duidelijk: het fiasco van "Oslo" en het uitblijven van een echter oplossing van de Palestijnse kwestie.
Noch de VS, noch Europa, die beide aan Israëls kant staan, zijn bereid echt wat te doen om een rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken.

Vrouwen, media en discriminatie (Jennie Vanlerberghe)
Brussel, 14 oktober 2000: 20.000 vrouwen nemen deel aan de Wereldmars tegen Geweld en Armoede. Met de bedoeling ieders aandacht op de thema's geweld en armoede te vestigen. Maar de media, die niet meer geïnteresseerd zijn inhoudelijke nieuwsgaring deden er weinig of niets aan. VT1 blonk uit door zijn smalende ondertoon. Te weinig spektakel? Niet genoeg spektakel?

Armoede, ontwikkeling en mondialisering (Francine Mestrum)
Een zorgvuldige analyse van de belangrijkste documenten die de grote internationale instellingen de voorbije tien jaar over armoede en ontwikkeling hebben verspreid, leidt tot de conclusie dat ze bedoelen wat ze zeggen.
Armoedebestrijding is hun prioriteit. Maar hun oplossing is liberalisering,privatisering, mondialisering, zelfredzaamheid van de armen in plaats van hulp,
afbouw van de sociale bescherming… Allemaal zaken die volgens velen juist oorzaken zijn van de armoede.

De Koerden en hun 'eeuwige' oorlog in Noord-Irak (Ludo De Brabander)
Als er niemand de Koerden afslacht, dan doen de Koerden het maar zelf. In Noord-Irak is een nieuwe "broedertwist" begonnen: tussen de Patriottische Unie van Koerdistan van Jalal Talabani en de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van de
gevangen en ter dood veroordeelde Abdullah Öcalan. Of hoe de Koerden zich uiteindelijk zelf definitief zullen uitschakelen.

De ruimte domineren om belangen en investeringen te verdedigen (Georges Spriet). Officieel heet het dat Amerika een ruimteschild nodig heeft om de Verenigde Staten te beschermen tegen een raketaanval van "onbetrouwbare" landen. In feite heeft het US Space Command de opdracht gekregen de ruimte te beheersen, want "wie de ruimte beheerst, beheerst de wereld".

Russiagate? Vergeven en vergeten (Freddy De Pauw)
Een nieuwe Russische procureur, die in de plaats kwam van een vervelende pottenkijker, is tot het besluit gekomen dat er niets aan de hand is met verdwenen IMF-geld. Er is enkel "slecht beheer" geweest. Zoals te verwachten
was, omwille van "hoger belang", hebben ook Amerikaanse en IMF-onderzoekers niets strafbaars gevonden. Enkel een lastige Zwitserse procureur houdt nog het
been stijf.

Tsjetsjenië, ook al vergeten? (Freddy De Pauw)
De oorlog in Tsjetsjenië verzekerde de verkiezingen van Jeltsins interim-opvolger Poetin tot president van Rusland. Van deze oorlog wordt nog weinig gehoord. Maar hij gaat nog steeds door en het is een vuile oorlog, die door Human Rights Watch in een rapport omstandig wordt beschreven.

Rusland zoekt tegengewicht in oosten (Freddy De Pauw)
Rusland is in Europa gemarginaliseerd. Het kan er niet veel meer doen dan defensief optreden tegen de expansie van de Navo en van de Europese Unie.
Vandaar dat president Poetin een tegengewicht zoekt in een "Oostpolitiek", alhoewel Rusland historisch gezien altijd maar weinig oog heeft gehad voor Azië.

Ontwikkelingssamenwerking wordt versnipperd (Georges Spriet)
Het Belgisch budget voor ontwikkelingssamenwerking stijgt de komende drie jaren telkens met 10%. Maar in 20004 wordt die samenwerking communautair versnipperd.
Het lijkt wel meer geld voor minder efficiëntie te zullen worden.

Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek
Media, politiek en economie. Veelal is de scheidingslijn niet helemaal duidelijk. Media geraken geketend of spreken de woorden van hun broodheren. Het ene feit wordt uitvergroot, het andere verzwegen.... .
Uitpers wil het anders aanpakken. Met Uitpers hoopt de redactie over een rustpunt te beschikken in tijden waar het nieuws doorgaans vluchtig wordt gebracht. Een onafhankelijk en ongebonden initiatief, dat het eenheidsdenken wil
doorbreken en nieuws over internationale politiek in een maatschappelijke context plaatst.
Uitpers verschijnt maandelijks op het Internet