arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jambers op Indymedia
by Jambers Thursday September 14, 2000 at 09:13 PM
Marc.Jambers@antwerpen.be

De trouwe bezoekers van Indymedia zullen mogelijk reeds een tekening van mij op hun scherm hebben zien verschijnen.

De trouwe bezoekers van Indymedia zullen mogelijk reeds een tekening van mij op hun scherm hebben zien verschijnen. Sommigen onder hen zullen mij misschien kennen als beeldhouwer. Ik heb echter een stapje naar de digitale beeldvorming gezet. Waarom? Om uit het harnas van het cirquit te breken. Veel van mijn collega's hebben ook het enge gevoel van opgesloten te zijn in het eigen milieu. Ze trekken daaruit soms de conclusie dat de gewone mensen niets van kunst verstaan en richten zich naar de burgerij die hun kunst koopt en lijkt te waarderen. Zo ziet de burgerij zijn kans schoon om zijn ideologie op te leggen en kunstenaars en kunst buiten de grote maatschappelijke realiteit te houden. Zelfs wanneer kunstenaars zich door die realiteit laten inspireren komt de verpletterende recuperatiemolen op gang.

Nu ik reeds enkele tekeningen voor Indymedia vervaardigd heb lijkt er bijna een wonder gebeurt te zijn. Het is alsof ik op de digitale beeldvorming zat te wachten. Zowel de techniek als de verspreiding vervullen bijna een droom. Ik las in een biografie over Masereel hoe hij elke dag naar de redactie van obscure magazines liep om snel snel een tekening tegen het oorlogsgeweld te publiceren. De maatschappelijke realiteit zat op het scherp van zijn burijn. Als die maatschappelijke realiteit met dezelfde scherpte in het bolletje van mijn muis zit hoef ik niet eens elke nacht, onder een flikkerende gloeilamp, een print voor te bereiden voor een handvol geabonneerden. Met een klikje stuur ik een tekening de wereld rond.

De site is een onderdeel van Indymedia die mij het goede voorbeeld heeft gegeven. Kritische waarnemers en actievoeders krijgen eveneens door de ontwikkeling van de techniek en het opzet van Indymedia mogelijkheden tot verspreiding van informatie die tot voor kort ondenkbaar waren.

Het plan is om contacten te leggen met allerhande actiegroepen in binnen en buitenland. (Ik denk vooral aan derdewereldlanden). Zij kunnen mij informatie sturen die ik, of eventueel andere kunstenaars, kunnen verwerken in tekeningen. Het doel, zeg maar, is kunst in dienst te stellen van bevrijding van uitbuiting en onderdrukking.

Grote woorden?
Ik heb ook grote verwachtingen.

Marc jambers