arch/ive/ief (2000 - 2005)

Arafat vindt geen steun voor staat
by uitpers Friday September 08, 2000 at 12:00 PM

Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek Elfde nummer, september 2000 Arafat vindt geen steun voor staat (Paul Vanden Bavière) Een vrede die sterk op apartheid lijkt (Guido Huysmans) Bossuyt legt vinger op Iraakse wonde (Paul Vanden Bavière Baskische nationalisme in ondemocratisch vaarwater (Francis Van den Berghe) .....

Uitpers: Webzine voor Internationale Politiek
Elfde nummer, september 2000

Inhoud:

Arafat vindt geen steun voor staat (Paul Vanden Bavière)

Dertien september dreigt voor vele Palestijnen weer eens een ontgoocheling te worden. Arafat heeft na de mislukking van de “vredestop” in Camp David nergens steun gevonden voor zijn plan op 13 september nogmaals een Palestijnse staat uit te roepen. Zeven jaar na Oslo blijkt nogmaals dat het “Oslo-proces” een dood spoor is, een tragische vergissing. Het pleit alleen voor Arafat dat hij in Camp David, zoals door Israël, de VS en Europa werd verwacht, niet meteen alles heeft opgegeven, waar hij jaren voor gevochten heeft.

Een vrede die sterk op apartheid lijkt (Guido Huysmans)

Hetgeen gemeenlijk als “het vredesproces” in het Midden-Oosten wordt genoemd, is in feite niets anders dande voorzetting van het klassieke politieke zionisme. Dat wil zoveel mogelijk hulpbronnen (water) en land inpikken en zoveel mogelijk Palestijnen weg krijgen. Zoals vroeger zijn links en recht, de Arbeiderspartij en Likoed, ook nu nog de twee kanten van dezelfde medaille: de meningsverschillen draaien slechts rond de manier waarop het doel moet worden bereikt.
Bossuyt legt vinger op Iraakse wonde (Paul Vanden Bavière)
De Belgische professor Marc Bossuyt wekte in Genève de woede van de Amerikanen op door voor opheffing van de sancties tegen Irak te pleiten aangezien die een massale schending van de mensenrechten van de Irakezen betekenen. En door voor die stelling de steun van de hele Subcommissie voor de Bevordering en de Bescherming van de Mensenrechten te krijgen. Meer nog, Bossuyt, vroeg zich af of de sancties geen genocide en oorlogsmisdaden zijn.

Baskische nationalisme in ondemocratisch vaarwater (Francis Van den Berghe)

Sedert de Baskische afscheidingsbeweging ETA in december 1999 een einde maakte aan haar bestand, viert het geweld weer hoogtij. Een grote verantwoordelijkheid ligt daarvoor bij Xabier Arzalluz, de leider van de Baskische Nationalistische Partij (PNV), die in 1998 een nationalistische radicalisering doorvoerde. In feit keert Arzalluz terug naar de racistische politiek van de stichter van de PNV, Sabino Arana.

Het plotse milieubewustzijn van de NAVO in Kosovo (Ludo De Brabander)

VN-bestuurder Bernard Kouchner stuurde de NAVO op pad om het mijnencomplex bij Mitrovica in beslag te nemen en te sluiten. Officieel uit “bezorgheid voor het milieu”, een bezorgdheid die de NAVO vorig jaar tijdens de Kosovo-oorlog niet had. De actie kadert eerder in de anti-Servische politiek van de NAVO en van Kouchner.
Monaco, van de prins geen kwaad (Freddy De Pauw)
Monaco, een “Disneyland voor frauderende miljonairs” (dixit Le Monde), is “geschokt” door de Franse beschuldigingen dat het een witwasparadijs is. Ondanks alle gedetailleerde rapporten daarover staat Monaco niet op de zwarte lijst van de OESO.
Over Oost-Timor hangt de geur van olie (Freddy De Pauw)
Australië, dat de annexatie van Oost-Timor door Indonesië erkende, is volop terug in de voormalige Portugese kolonie. Het hing de huik naar de wind toen het Soeharto-regime instortte en de secessie van Oost-Timor onvermijdelijk werd. Olie is het sleutelwoord voor de Australische politiek. En Australië werd alvast beloonf door de Voorlopige autoriteit van de VN voor Oost-Timor, die het alvast een veelbelovende gas- en olieconcessie gaf.
Mindanao als concentratie van contradicties (Freddy De Pauw)
De gijzelingsacties van Abu Sayyaf hebben de aandacht gevestigd op de Filipijnse eilanden Mindanao en Jolo. Gebieden waar al 30 jaar lang oorlog wordt gevoerd door islamitische en communistische groepen. Dit wegens de marginalisatie van de Moro’s en de uitbuiting.

Water, een menselijk recht (Wietse Ratsma)

Canada is niet alleen op het één (Rusland) na grootste land ter wereld, het beschikt ook over 20% van ‘s wereld watervoorraad. Amerikaanse bedrijven hebben daarop al hun oog laten vallen. Als één Canadese forma toelating krijgt voor uitvoer van water is, onder de spelregels van NAFTA, het hek van de dam en kan de uitverkoop beginnen, ten bate van de multinationale bedrijven.

Oorlog moet z’n kans krijgen (Georges Spriet)

Vrede is wellicht binnenkort niet meer “in”. Ten minste als de Amerikaanse intellectuelen het halen, die de laatste tijd pleiten voor oorlogsgeweld. Tussenkomst in gewapende conflicten, aldus de redenering, verhindert dat ze hun “natuurlijke” oplossing krijgen en dus blijven voortwoekeren.

Boeken

De Kongolese slachtoffers van België (Paul Vanden Bavière)
Of hoe na Leopold II, onder Belgisch bestuur, de uitbuiting van de Kongolezen gewoon doorging. Baanbrekend, maar nog steeds niet erkend werk van historicus Jules Marchal.
Jules Marchal. Travail forcé pour le cuivre et pour l’or. L’Histoire du Congo 1910-1945. Tome 1. Editions Paula Bellings, Borgloon, 1999.
Jules Marchal. Travail forcé pour le rail. L’Histoire du Congo 1910-1945. Tome 2. Editions Paula Bellings, Borgloon, 2000.

Signalement: rubriek voor aankondiging van manifestaties, voorstelling van organisaties en websites

Uitpers:
Webzine voor Internationale Politiek
Media, politiek en economie. Veelal is de scheidingslijn niet helemaal duidelijk. Media geraken geketend of spreken de woorden van hun broodheren. Het ene feit wordt uitvergroot, het andere verzwegen. Er is een nieuwe doctrine, aldus Ignacio Ramonet in Le Monde Diplomatique, “het is la ‘pensée unique’, de enige die toegelaten is door een onzichtbare en alomtegenwoordige opiniepolitie”. Ondertussen zijn ook de media volledig onderhevig aan de wetten van de vrije markt. Ze moeten tegen mekaar op concurreren, zodat de dwang voor een goed verhaal en inslaande beelden het maatschappelijk kader van de gebeurtenis dreigen te verdringen.
Uitpers wil het anders aanpakken. Met Uitpers hoopt de redactie over een rustpunt te beschikken in tijden waar het nieuws doorgaans vluchtig wordt gebracht. Een onafhankelijk en ongebonden initiatief, dat het eenheidsdenken wil doorbreken en nieuws over internationale politiek in een maatschappelijke context plaatst.
Uitpers verschijnt maandelijks, enkel op het Internet, omdat dit meer en meer verspreid geraakt en zovele initiatieven in het verleden op de muur van de financiële haalbaarheid te pletter zijn geslagen.
Surf naar: http://www.democratisch-links.be/uitpers