arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sunscape "Muziek is onze politiek"
by Jan Tuesday September 05, 2000 at 01:01 PM
uaf@pandora.be

Hieronder stellen we de opmerkelijke groep Sunscape uit Sint-Niklaas voor. Op Reggae Geel maakten we kennis met Leonardo ‘Leon' Maldonado, die de sampling doet voor de groep.

Wat is dub precies?

Leonardo Maldonado. We zijn zo'n zes jaar geleden begonnen met psychedelische muziek. Daarna evolueerden we meer naar dub. Dub betekent het herhalen van geluiden. De bas krijgt daarbij ook meer aandacht dan bij pure reggae. Het geluid klinkt daardoor simpel maar lekker. Je moet het gewoon eens proberen.

In ons geval komen er ook nog Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Arabische en Belgische invloeden bij, omdat onze groep zo is samengesteld: twee Chilenen, twee Belgen, twee Marokkanen en de zanger komt uit Sierra Leone. Op dit moment hebben we een twintigtal nummers, de meeste zijn instrumentaal. We hebben slechts vijf nummers met een tekst.

Steekt er een boodschap in jullie songs?

Leonardo Maldonado. Ja, bijvoorbeeld in onze song "Why?" Dat liedje is eigenlijk spontaan gegroeid en gaat over vluchten. Onze zanger vluchtte indertijd weg uit Sierra Leone en Andres en ik uit Chili. Tijdens "Why?" hoor je de hele tijd een sirene, net alsof de flikken je achtervolgen.

We zijn trouwens net bezig met het componeren van nieuw materiaal. Op 16 september, in Hof Ter Lo zullen jullie eersten zijn om die songs te horen!

Valt het wat mee om door te breken als groep?

Leonardo Maldonado. We hebben wel al veel promotie gehad. Zo hebben we onder andere op Hove Live, Sfinx en in de Singel met Linton Kwesi Johnson gewerkt. Nu toeren we rond in culturele centra.

Maar we hebben onze cd wel in eigen beheer moeten uitbrengen. De grote muzieklabels zoals Sony denken enkel aan hun eigen winst. De mensen die naar onze muziek luisteren, hebben bovendien weinig geld en het is voor hen dat we het doen. Daarom ben ik ook voorstander van MP3 (het formaat op internet waarmee muziek gratis afgehaald kan worden, nvdr).

Wat vind jij eigenlijk van het Vlaams Blok?

Leonardo Maldonado. De fascisten kunnen de pot op voor mij. Onze drummer wordt razend als hij ervan hoort. Wat ik schrijnend vind, is dat alle haat tegen de Marokkanen wordt gericht. Ze worden met hun rug tegen de muur gedrukt, natuurlijk dat sommigen dan agressief gaan reageren. Zelf heb ik ook al dikwijls last gehad van racisme, laatst nog op de Gentse Feesten.

We zijn een multiculturele groep en dus sowieso tegen extreem rechts, maar ik ga daarom niet direct met een vlag op het podium lopen. Muziek is onze politiek. Veel mensen die voor het Blok stemmen, hebben weinig cultuur, ze zouden beter eens op reis gaan.