arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarom ondersteunen Jeugdhuis Josto en vzw Watt United Against Facism?
by Jan Tuesday September 05, 2000 at 12:59 PM
uaf@pandora.be

Waarom ondersteunen Jeugdhuis Josto (Deurne) en vzw Wat (Brasschaat) United Against Fascism?

Robert Ecken van Josto: "Iedereen heeft recht op respect"

Robert Ecken, van het jeugdhuis Josto in Deurne, steunt het initiatief. Het Vlaams Blok schrijft in zijn folder: "Een bende jonge vreemdelingen voerde een raid uit op het jeugdhuis Josto, met vele vernielingen en een gekwetste als resultaat." Wat was dat allemaal?

Robert Ecken:
De pers meldde toen dat het jeugdhuis kort en klein geslagen was. Er was inderdaad een incident met jonge migranten, die binnen wilden op een ogenblik dat het jeugdhuis voor hen gesloten was. Maar er vlogen hoop en al drie lampen aan diggelen.

Hier komen Belgen zowel als migranten. Wij vinden dat iedereen gelijkwaardig is, dat iedereen respect en rechtvaardigheid verdient. Dat incident doet niets af aan onze principes. Als UAF een signaal is naar krachten die daartegen ingaan, dan kunnen wij ons daarachter scharen. Meer financiële middelen, meer infrastructuur voor de jeugdhuizen is voor ons ook een noodzaak.


Steven Heyrman van WATT: "Een concert dat de stem van de jeugd laat horen"

Steven Heyrman van de vzw WATT is een medewerker van het eerste uur.

Steven: In Brasschaat is er momenteel slechts één jeugdhuis. Veel te weinig. Onze vzw komt op voor een onafhankelijk jeugdhuis, waar we culturele dagen en hiphopworkshops kunnen organiseren.

Ik dacht zelf aan een punkoptreden toen ik van United against Fascism hoorde. De positieve antifascistische boodschap sprak mij erg aan. Velen zijn laks en laten de verrechtsing verdergaan, met dit initiatief kan je jongeren wakkerschudden. Het concert laat de stem van de jeugd horen, die genoeg heeft van de politiebrutaliteiten, die wil dat naar haar geluisterd wordt. De affiche is sterk en biedt een ruim aanbod voor de zeer democratische prijs van 250 frank. Voor een activiteit in Hof ter Lo betaal je anders gemakkelijk 800 frank.