arch/ive/ief (2000 - 2005)

Republikeinse Conventie USA
by raf custers Wednesday August 02, 2000 at 12:27 PM
raf.custers@euronet.be

Toeters, bellen en TV-crews in Philadelphia, USA voor de Conventie van de Republikeinse Partij. Op straat is het minstens even druk. De Media-NV's hebben er geen oog voor, het Independent Media Centre in Philly wel !

Heftig protest rond de Republikeinse Conventie

De Amerikaanse Republikeinen (rond George W. Bush, zoon van zijn vader) maken zich klaar voor hun nationale conventie in Philadelphia. Op hetzelfde ogenblik vestigt een breed gamma van activisten de aandacht op sociale kwesties. De Republikeinse deelnemers aan de conventie vieren feest met ballonnen en wimpels. De activisten van hun kant praten over woningen, gezondheidszorg, democratie, gevangenissen en vrijheid.
De beweging tegen de globalisering bestaat amper negen maanden in Noord-Amerika. Maar nu legt ze wel het politieke spel bloot. "Dit is de ware aard van de democratie", dat was de slogan in de straten van Seattle en Washington. Diezelfde slogan contrasteert wel heel erg met de atmosfeer op de conventie, waar de Republikeinen "gezellig onder elkaar" en "naar ouwe gewoonte" hun politiek spel bedrijven. De beweging tegen de globalisering werkt aan nieuwe vormen van democratie. Dat is de werkelijke inzet van haar actie rond de Republikeinse Conventie in Philadelphia.
Laat je niet vangen aan het media-gejubel over de verkiezingsshow : het andere verhaal wordt voortdurend in tekst, beeld en klank verteld door het Independent Media Centre ter plaatse.